dunco-adko  andrej barta | Bacil na rozhovore alebo „hovorím o veciach, ktoré sa ma osobne dotýkajú a nestarám sa do vecí, ktoré idú mimo mňa..“ + ukazka bacil - poezia ulice 609 dní staré Citácia('1867403','1867403','6','1187')">Oznámiť spamČauko Bacil. Tak jak to ide?
Čau, všetko ide tak jak má.
Zbytočné je pitvať sa v minulosti a nejak špeciálne ťa predstavovať. Každý znalý, kto číta tento rozhovor vie, že si z bratislavskej formácie Drvivá Menšina, no a tento rok - ako sa tak zdá nebudeš jediný, kto (nie len) z tejto grupy pôjde von so sólovkou. Ako teda dlho tento plán nosíš v hlave?
Pravdu povediac som sólo vlastne ani neplánoval. Chcel som najprv spraviť EP, alebo mixtape, ale postupne sa mi zozbieralo viac vecí a bol z toho album.
Došlo k tomu (že chceš vydať sólovku) napríklad aj preto, že si chcel dať von výpovede, ktoré nedostali priestor na predošlých, spoločných albumoch DM?
V DM sme traja a každý má tak trochu iný hudobný vkus. Tu som si vybral hudby aj témy sám a všetko si spravil tak, ako som sám chcel.
Vhodné by tiež bolo spomenúť, že tento sólo projekt vyjde na povrch sveta cez vydavateľstvo Odbery Records. Ako si zatiaľ s touto spoluprácou spokojný?
Do teraz máme za sebou len štúdiovú prácu, takže ešte neviem zhodnotiť úspešnosť našej spolupráce. Zatiaľ som ale spokojný. Sketa je dlhoročný kamarát a zatiaľ som nemal dôvod mu nedôverovať alebo niečo podobné. Uvidíme jak sa postará po vylisovaní CD.
Odbery Records teda zastrešia aj distribúciu albumu?
Distribúciu bude mať na starosti Davay, takže album by sa mal dostať do každého dobrého obchodu. Samozrejme bude aj internetový predaj a CD budeme predávať aj na koncertoch.
Okrem teba by sa pod hlavičkou Odbery Records mali von dostať albumy aj iných, domácich interpretov. Budeš teda prvým z nich, koho tento label posunie von?
Súčastne so mnou by sa mal na pulty dostať aj Sketov debutový album ODBERY. Potom neskôr aj Strapov mixtape, pokiaľ mám dobré informácie.
Pôvodne sa hovorilo, že tvoj sólo projekt, teda album "Poézia Ulice" bude vonku už na jar tohto roka. Teraz si však tvoji fanúšikovia mohli informáciu zaktualizovať napríklad aj skrz tvoj myspace, kde stojí, že sa táto sólovka medzi ľudí dostane až v júni. Čo sa teda stalo, že sa to takto posunulo?
Pôvodný plán bol taký, keďže rap bol nahratý už v januári tohto roku. Nebol som ale spokojný s mixom, tak sa celý projekt preniesol do iného štúdia. Tam nastali problémy, lebo im odišiel hlavný počítač a všetko sa to zdržalo.
Ozaj, u koho si sa rozhodol album "Poézia Ulice" nahrať?
Nahrával som u Opaka v Zion5 a mix a master robil Jazzy v SoundFabrik.
Že sa nebude jednať striktne len o tvoj rap, tak tomu nasvedčuje aj fakt, že pilotný singel, teda rovnomenná skladba "Poézia Ulice" obsahuje slohy aj tvojich homeboyov, takže sa dá predpokladať, že Šegi100 a Slipo zrejme nebudú jediní hostia. Prezraď teda, koho si si na tento projekt ešte prizval?
Samozrejme aj ostatných z eNeS, potom Biely, Vladis, Baška, Supa, Otecko, Danosť, Berezin a Stoka zo Zahrebu.
No a čo producenti? Výpomoc v podobe inštrumentálok môžeme opäť očakávať od Geboda, alebo si vsadil na viac "štýlov" - teda viacerých beatmakerov?
Až 8.produkcii mi robil G-Bod, dve Abe a Deryck a po jednej Grimaso a Danosť.
Dá sa povedať, že DM snáď ako prvá došla na scénu s reggaetonovými vecami. Zahrnieš toto veselé BPM aj na túto sólovku?
Reggaeton mám veľmi rád, ale nejak sa mi sem na Slovensko nehodí. V Portoriku tiež nerobia naše ľudovky. Takže tento krát ne.
No a keď už sme pri charakteroch, aký bude mať charakter práve ten tvoj sólo album? Bude sa to všetko niesť v štýle "uličného" rapu?
Vyrástol som a žijem na sídlisku v paneláku jak väčšina, ale nejak ma to nepoznačilo. Album je hlavne o reálnom rape, o živote, ktorý tu žijeme. Hovorím o veciach, ktoré sa ma osobne dotýkajú a nestarám sa do vecí, ktoré idú mimo mňa.
Keby si mohol prezradiť, tak koľko skladieb už máš hotových?
Všetky. Momentálne sa konečne dokončil master a môže to ísť do tlače.
Na tvojom myspace-e sa okrem iného dá vzhliadnuť aj podoba coveru. Kto sa ti postaral o grafiku?
To mal na starosti klasicky SadoRHB a fotky robil Boris Nemeth.
Na začiatku rozhovoru som naznačila, že z Názvu nebudeš jediný, kto tento rok vydá sólo. Na tom momentálne pracuje aj DNA, ale aj Čistychov. Dá sa od teba očakávať nejaká spolupráca aj na ich albumoch?
Pre DNA som už niečo nahral, jak je na tom Čisty momentálne neviem.
No a čo ďalší album Názvu Stavby? Či o tom až niekedy neskôr?
Verím, že bude, ale kedy to nevie teraz asi nikto predpovedať.
Určite sleduješ, aj keď možno len patrne domácu scénu. No a tiež viem, že ti neunikol ani takzvaný prvý, slovenský disstape "Názor z basy - Vylez z truhly". Už si zistil, ktorí chlapci z Trávnikov majú (nie len) na teba ťažké srdce?
Akí chlapci?
Aký je vlastne tvoj postoj k takémuto, nazvem to úbohému zviditeľňovaniu sa?
V dnešnej dobe je ťažké prísť s niečím novým a brať si do huby známe mená je jedna z možností, ako sa zviditeľniť. Väčšine to ale aj tak nepomôže a po mesiaci si na nich spomenú už len ich kamaráti a spolužiaci zo základnej (pomocnej) školy.
Ty na mňa pôsobíš, ako taká vyrovnaná, rozumná a mierumilovná osoba, takže diss z tvojej strany asi nehrozí, či...?
Správam sa k ľuďom tak, ako sa ľudia správajú ku mne. Určite nikoho nedissujem, skôr sa pýtam, na čo je to dobré? Takže pre polointeligentov moja hudba rozhodne nie je.
Tvoji fanúšikovia, alebo teda fanúšikovia NS mali už možnosť vidieť pár vizuálne spracovaných songov buď to od DM alebo skupiny L.U.Z.A.. Natočíš teda k albumu aj ty nejaké video?
Video určite bude, ale až keď bude doska vonku.
Možno je ešte predčasné o tom hovoriť, ale s albumom tak nejak logicky prichádza na rad aj krst, či turné, no a keďže "Poézia Ulice" bude vonku v čase letných festivalov, tak mi nedá neopýtať sa na to, či už máš niečo booknuté, prípadne kde a kedy sa odohrá krst?
Koncerty som zatiaľ ešte neriešil a krst by mal byt niekedy v júli.
Tak ti teda veľmi pekne ďakujem za rozhovor a prajem, nech sa album šťastne dokončí a tiež nech sa včas dostane na pulty predajní. No a týmto pádom pre teba už ostávajú takzvané posledné riadky, v ktorých okrem iného môžeš pozdraviť felaz alebo dať do obehu von nejaké múdre proroctvo.
Kupujte, sťahujte, napaľujte a počúvajte! Poézia Ulice prichádza...
Bacil - Poézia Ulice (3,73 MB)
Komentáre: 0 Pozreté: 362 Značky: rozhovory |